Folosirea cremelor cu SPF pe perioada verii

Folosirea cremelor cu SPF pe perioada verii
Publicat: 18/07/2012, 12:55
Actualizat: 06/04/2021, 14:22

1. În România, din păcate, oamenii de-abia acum descoperă importanta folosirii factorului de protectie pe tot parcursul anului. Multi aleg să folosească produse cu FPS doar atunci când stau la plajă, fără să realizeze pericolele cărora se expun zilnic. Care sunt cele mai importante motive pentru care toti ar trebui să folosim FPS?

Pentru multa vreme cosmeticele solare aveau ca scop principal evitarea arsurilor solare permitind totodata o bronzare optima si hidratarea pielii, in timpul si dupa expunerile la soare. Vorbim de produse in special anti UVB.
Ulterior atentia a fost indreptata catre problemele de imbatranire accelerata cauzata de soare, iar noile produse dermatocosmetice au adaugat filtre solare UVA pentru garantia unei protectii mai largi si in incercarea de a preveni efectele cumulative ale unor expuneri repetate.
Problema actuala o reprezinta insa cancerele de piele in aparitia carora soarele joaca un rol important, si al caror numar este in continua crestere. Atentia se concentreaza pe prevenirea cancerelor cutanate prin utilizarea de filtre solare, acestea reducand pana la de 10 ori acest risc. Din pacate oamenii nu constientizeaza riscurile unei expuneri acute la soare si prin urmare produsele cu FPS sunt sub-utilizate.

2. Ar trebui să fie diferit factorul de protectie folosit la mare, la plajă, fată de cel folosit în oras?

Imbracamintea reprezinta deja un mijloc de fotoprotectie eficace contra UVB, UVA si radiatiilor vizibile. In zilele noastre protectia vestimentara este practic nula pe plaja. De aceea acolo protectia topica este indispensabila.
In alegerea factorului de protectie trebuie sa tinem cont de tipul de piele (fototip), tipul si puterea radiatiilor UV precum si de proprietatile produsului.
Este important sa stim ca transpiratia dilueaza produsul reducand practic de aproape de 2 ori indicele de protectie teoretic (cel pe care il regasim pe ambalajul produsului) si de aceea este foarte importanta nu doar alegerea unui indice de protectie adecvat ci si a unei forme galenice care sa confere o cat mai buna stabilitate la apa (in general sunt de preferat emulsiile hidrofile/lipofile). De asemenea nu exista un ecran „total”, produsele astfel denumite, in cel mai bun caz protejeaza de cvasitotalitatea UVB (95%) si de o parte din UVA (60%). Pentru indici mai mari de 20 vorbim de o protectie ridicata.
Alegrea factorului de protectie depinde de fototip. Persoanele cu fototip deschis (I-II – piele deschisa la culoare, ochi verzi sau albastri, par blond), expuse la un soare puternic trebuie sa foloseasca produsele de fotoprotectie cele mai puternice (asa zisele creme ecran „total” despre care am vorbit) si nu doar cu ocazia expunerilor estivale ci si in conditiile unei expuneri in cadrul vietii socio-profesionale (in acest caz fiind vizate in particular fata, decolteul, bratele).
Persoanele cu pielea mai inchisa pot sa descreasca progresiv SPF-ul, in functie de tipul razelor solare (puternice spre moderate).
Pentru copiii sub 12 ani se recomanda in plus o protectie vestimentara.
Nu uitati sa va protejati chiar si la umbra, sub umbrela de soare sau in caz de vreme innorata (mai mult de 80% din radiatiile UV strapung norii si peste 50% din razele solare va vor atinge prin reflexie; culoarea alba reflecta 85% din razele solare iar reflexia data de nisip variaza intre 17 si 20%). In acelasi timp folosirea unei creme solare nu inseamna ca va puteti permite expuneri prelungite fara consecintele nefaste ale UV pe termen lung. Vara este indicat sa evitati intervalul orar 11-14h cand intensitatea radiatiilor UVB este maxima, sau chiar un interval mult mai larg 9-16h daca ne aflam intr-un sezon, altitudine sau latitudine ce amplifica intensitatea UVB.

3. Persoanele care au diverse afectiuni ale pielii – cuperoză, acnee, psoriazis – cum ar trebui acestea să se expună la soare si ce trebuie să aibă în vedere, pentru a nu-si agrava conditia?

Persoanele care sufera de diferite afectiuni ale pielii trebuie sa-si aleaga cu grija produsul de fotoprotectie. Aceasta alegere este astazi facilitata de existenta unei game foarte variate a acestor produse, existand variante pentru aproape orice tip de piele. Aici dermatologul are un rol foarte important, intrucat pentru a ne putea adapta la oferta atat de variata avem nevoie inainte de toate de un diagnostic de specialitate corect.
Este indispensabila protectia persoanelor afectate de dermatoze foto-sensibile (albinism, vitiligo, xeroderma pigmentosum), dermatoze foto-agravate (lupus, herpes recurent, anumite dermatite atopice), dermatoze foto-declansate (porfirii cutanate, eriteme pelagroide), lucite primitive (lucita estivala benigna, lucita polimorfa, urticaria solara), a persoanelor cu tenul sensibil si cu probleme ( venectaziile si cuperoza – vasele de sange se dilata datorita caldurii si fiecare expunere neprotejata va cauza extinderea leziunilor; acneea – exista o falsa impresie ca expunerea la soare este benefica pentru acnee, de fapt expunerea la lumina produce in mod secundar agravarea leziunilor. In plus exista riscul de hiperpigmentare a leziunilor inflamatorii si trebuie avut in vedere faptul ca in tratamentele impotriva acneei se folosesc medicamente fotosensibilizante, caz in care expunerea la soare este interzisa).
De asemenea pielea femeii insarcinate este in mod particular sensibila datorita modificarilor hormonale si necesita protectie adecvata. Fata necesita o atentie si protectie sporita pentru a minimiza riscul aparitiei cloasmei (masca gravidica).
Exista insa si afectiuni dermatologice, una dintre cele mai frecvent intalnite fiind psoriazisul, in care se recomanda baile de soare (helioterapia – expunerea corpului la lumina solara de dimineata, in special la rasarit, initial timp de cateva minute si crescand treptat perioada expunerii pana la maximum 20 de minute).

4. Există temeri că toate campaniile de constientizare al pericolului pe care îl reprezintă cancerul de piele este de fapt un fel de găselnită de marketing a companiilor cosmetice, de a vinde cât mai multe produse de protectie solară. Pe etichetele produselor specifice citim frecvent că trebuie să reaplicăm o dată la câteva ore si într-o cantitate cât mai mare, pentru a beneficia de întregul spectru de protectie. Cât adevăr există în această frică? Este cu adevărat necesar să aplicăm des si cât mai mult produs de protectie solară?

SPF -ul produsului solar este determinat in urma unui proces de testare a ecranului solar. Exista un protocol international acceptat in acest sens care cere ca produsul ecran solar sa fie aplicat pe pielea subiectului testat in doza de 2mg/cm2, echivalentul a aproximativ 2 lungimi de deget – aproape 3g pentru un adult – aplicata pe fiecare din cele 11 parti ale corpului, fiecare reprezentand 9% din suprafata totala. Din motive cosmetice dar si economice utilizatorii ecranelor solare sunt departe de a respecta aceasta regula. De aceea este important ca oamenii sa fie preveniti despre cat de multa protectie din cea asteptata primesc de fapt (o crema cu SPF 25 aplicata in cantitate mica poate oferi protectia unei creme cu SPF 5).
De asemenea trebuie luate in considerare proprietati ale produsului precum rezistenta la apa si la transpiratie, fotostabilitatea (rezistenta la soare si caldura). Astfel, SPF-ul nu are efect decat maximum 2 ore si asa cum am mai precizat transpiratia dilueaza produsul reducand practic de aproape de 2 ori indicele de protectie teoretic. Ca este vorba de un produs rezistent la apa sau nu, dermatologii recomanda reaplicarea regulata a cremei de protectie solara: la o jumatate de ora, apoi din ora in ora pentru SPF 20, mai ales in caz de transpiratie excesiva si de fiecare data dupa iesirea din apa.

5.Există credinta că folosirea unui factor de protectie ridicat înlătură posibilitatea de bronzare a pielii. Sunt persoane care aleg un factor de protectie cât mai mic atunci când stau la plajă, considerând că FPS30 sau FPS50 sunt doar pentru cei care nu-si doresc deloc să se bronzeze. Este adevărat sau este doar un mit?

Important de stiut este ca nu toti oamenii se bronzează la fel. În functie de fototipul lor cutanat, prestabilit genetic, oamenii se bronzează mai mult sau mai putin, si deci sunt protejati mai mult sau mai putin de soare în mod natural.
Exista astazi tot mai multe filtre moderne, cu o textura cat mai placuta, care nu adera la particulele de nisip datorita siliconului incorporat, care fac folosirea lor mult mai agreabila si permit in plus un bronz frumos si natural. Practic, evitand arsurile solare si printr-o selctionare a UVA cu lungime de unda mai scurta, filtrele solare cu indice >15, asigura un bronz luminos in 8 zile in locul unui bronz mat in 4 zile. Pentru persoanele cu pielea deschisa se recomanda o expunere graduala pentru o bronzare in conditii optime.

6. Cât de importantă este expunerea moderată la soare, pentru sănătate? Când eram mică eram dusă la mare si mi se spunea că dacă stau pe plajă în loc să stau în apă voi avea oase mai puternice. Crescând, am aflat că vitamina D are nevoie de soare pentru a se fixa în organismul uman. De cât timp are nevoie organismul să fie expus la soare, pentru a fixa corespunzător vitamina D?

Radiatiile UV (290-400nm) influenteaza viata oamenilor atat in mod negativ cat si in mod pozitiv. Efectele nocive pe termen scurt includ arsurile solare si imunosupresia, pe termen lung cataracta, fotoimbatranirea si alterari ale ADN-ului cu mutatii care determina cancerele de piele. Unul dintre efectele benefice ale soarelui este productia de vitamina D3 (care stimuleaza metabolismul calciului si ajuta la cresterea oaselor). E drept ca ecranele solare cu SPF>/= 15 inhiba productia de vitamina D. Pentru sinteza dozei minime zilnice recomandate de vitamina D (600 UI/zi), timpul de expunere necesar variaza in functie de sezon si de fototipul fiecarui copil. Pentru un fototip deschis o expunere de 10-15 minute a fetei si bratelor, la orele amiezei, de 2-3 ori pe saptamana este de ajuns pentru a asigura o sinteza suficienta de vitamina D. Este vorba despre expuneri de scurta durata si repetate ce nu intra in contradictie cu mesajele de preventie a cancerului cutanat ce vizeaza limitarea expunerilor periculoase la UV (intre orele 12-16, copiii, expunerile prelungite fara protectie).

7. Observ o tendintă din ce în ce mai pronuntată în a consulta lista de ingrediente a produselor cosmetice, în căutarea celor cu potential iritant pentru piele. Există anumite ingrediente în produsele cu factor de protectie de care ar trebui să ne ferim? Sunt filtrele fizice (Dioxidul de titaniu, oxidul de zinc) mai putin dăunătoare si protejează mai bine decât cele chimice ( oxibenzona, de exemplu)?

Filtrele UV sunt de doua tipuri: anorganice (fizice, minerale) si organice (chimice).
Filtrele minerale sunt constituite din pudre microscopice inerte, opace ce actioneaza printr-un mecanism optic (reflexie si dispersie), filtreaza intreaga gama de UV si sunt reprezentate in special de oxidul de zinc si dioxidul de titanium. Particularitatile lor sunt date de permeabilitatea cutanata scazuta si fotostabilitatea ridicata ceea ce confera o fotoprotectie de lunga durata. Formeaza la suprafata pielii un film protector si nu provoaca reactii alergice, in schimb determina o coloratie inestetica.
Filtrele chimice sunt molecule sintetice (salicilati, benzofenone, derivati de acis para-aminobenzoic) ce actioneaza printr-un mecanism de absorbtie si in functie de capacitatea de a absorbi lungimi de unda mai scurte sau mai lungi, se subclasifica in filtre UVA, filtre UVB si filtre cu protectie larga (UVA si UVB). Aceste filtre nu sunt intotdeauna fotostabile si, datorita faptului ca pot penetra pielea, prezinta un risc alergic si foto-toxic. Oxibenzona este responsabila de 50% din alergiile la produsele solare.
Asocierea celor doua tipuri de filtre (organo-minerale) confera o protectie cu spectru larg, fotostabilitate si calitate de durata pe suprafata pielii, ceea ce le face mai usor adaptabile pentru protectia pielii sensibile a copiilor sau a persoanelor alergice. De asemenea sunt de preferat formulele hipoalergenice, fara parfum, fara alcool si fara coloranti, pentru garantia unei sigurante optime.

8. Multe persoane devin mai îngrijorate de cantitatea de chimicale pe care si-o aplică pe piele, folosind produse cu FPS, decât de posibilitatea de a dezvolta boli de piele, din cauză că nu folosesc astfel de produse. Este această teamă legitimă?

Bineinteles ca expunerea la soare are si efecte benefice. Asa cum am vazut sinteza vitaminei D este unul dintre ele. De asemenea soarele are un efect curativ asupra tulburarilor starii de spirit sau de afectivitate, precum stresul, depresia, anxietatea si simptomele acestora: oboseala, insomnie, stare de neliniste. In plus pielea bronzata, cu o usoara nuanta aurie, a devenit parca sinonima cu frumusetea si sanatatea. Chiar sa nu conteze pretul platit? In mod particular tinerii constituie un grup vulnerabil expunerii necorespunzatoare la soare, fie ca se datoreaza influentei noilor valori estetice fie practicarii de activitati sociale si recreationale in aer liber.
Pe langa factorii genetici si istoricul familial de cancer cutanat, relatia dintre soare si cancerul de piele este acum oficial recunoscuta: soarele este implicat in aparitia a peste 95% dintre cancerele de piele. Datele din literatura arata ca episoadele repetate de arsuri solare sau incidenta arsurilor solare soldate cu flictene, dubleaza riscul de melanom. Radiatiile UV, sunt un factor de risc bine stabilit in producerea cancerelor cutanate, pe langa mutatiile cauzate la nivelul ADN -ului keratinocitelor (celulele de la nivelul pielii), avand si un efect de supresie asupra sistemului imunitar.
Recomandarile pentru o expunere sanatoasa implica folosirea unui SPF de cel putin 15 pentru toate tipurile de piele. Pe langa faptul ca foarte putini dintre noi folosesc cremele ecran solar, acestea rareori sunt aplicate in mod corect, astfel ca eficacitatea lor este sub cea asteptata.
E drept ca multe dintre produsele disponibile pe piata contin toxine, iar unele nici macar nu ofera protectie impotriva razelor solare UVA. Astfel, in alegerea cremelor solare sunt ingrediente ce trebuiesc evitate, unele filtre chimice (in special oxibenzona), parabenii, parfumul (ftalatii). Acestea pot sa provoace iritatii, reactii alergice sau pot prin absorbia lor la nivel cutanat sa actioneze ca perturbatori hormonali.
Un produs solar bun trebuie sa fie eficient atat impotriva UVB cat si impotriva UVA si sa contina ingrediente cat mai putin nocive. Filtrele minerale sunt varianta optima din aceste puncte de vedere (cele care au la baza oxidul de zinc si dioxidul de titan care sunt sigure atunci cand sunt aplicate pe piele sub forma de creme, ele nepenetrand tesutul cutanat, dar atentie, evitati spray-urile si pudrele caci particulele pot fi inhalate si sunt nocive pentru plamani). De asemenea produsele organo-minerale sunt recomandate cu conditia sa contina cel putin 7% oxid de zinc si sa nu contina oxibenzona.

9. Din experienta pe care o aveti, devine cancerul de piele o problemă si în România? Se înmultesc de la an la an cazurile de acest fel?

In lumea intreaga cancerul cutanat ucide aproape 50000 de persoane in fiecare an, 80% din cazuri se datoreaza melanomului, si marea parte din restul cazurilor carcinomului spinocelular.
Incidența melanoamelor (cel mai agresiv tip de cancer de piele) a crescut de 4 ori în România în ultimii 25 de ani. Principala cauză a creșterii acestui risc este reprezentată de subtierea stratului de ozon, concomitent cu inmultirea exploziilor solare si expunerea îndelungată la soare si/sau la ultraviolete artificiale (cabine de bronzat).
În mod normal, pe durata unei vieți, riscul de melanom este mai mare la bărbați, decât la femei. În cazul tinerilor cercetătorii au descoperit că lucrurile stau exact invers. În opinia lor, această explozie a cancerelor de piele la tinerii adulți se explică prin folosirea intensă a saloanelor de bronzat, în special de către femei.

10. Cum am putea preveni cancerul de piele? Cât de dese ar trebui să fie vizitele la dermatolog si ce teste ar trebui să ne facem, chiar dacă nu avem semne de îngrijorare?

Cea mai periculoasa forma de cancer de piele, melanomul, apare atunci cand o injurie a ADN-ului celulelor cutanate (cel mai frecvent cauzata de radiatiile ultraviolete) genereaza modificari genetice responsabile de multiplicarea rapida a celulelor si formarea de tumori maligne. Melanomul este favorizat de expunerea ocazionala, intensa la soare, in special la persoanele predispuse genetic.
Recunoscut si tratat la timp, acest tip de cancer de piele este in majoritatea cazurilor curabil, altfel evolutia lui este fatala.
Carcinomul spinocelular este un alt tip de cancer de piele (mai putin agresiv fata de melanom) care apare in special ca o consecinta a expunerii cronice la soare. Mai poate de asemenea apărea în zonele în care pielea a suferit anumite vătămări: arsuri, cicatrici, infecții, răni de lungă durată, expunere la raze X sau contactul cu anumite substanțe chimice (cum ar fi arsenicul sau derivatii de petrol). Mai mult, inflamațiile cronice ale pielii sau bolile ce slăbesc sistemul imunitar pentru o perioadă mai lungă de timp pot favoriza dezvoltarea acestui tip de cancer.
Cea mai frecventa forma de cancer de piele este de fapt si cea mai putin agresiva: carcinomul bazocelular. Expunerea de lunga durata la soare este cauza principala. În unele cazuri, aparitia este favorizată de unii factori cum ar fi contactul cu arsenicul, expunerea la radiatii, răni care nu se vindecă, inflamatii cronice ale pielii si complicatiile arsurilor, cicatricilor, infectiilor pielii, vaccinărilor si chiar ale tatuajelor.
Astfel, cele mai eficiente metode de prevenire a apariției cancerului de piele sunt: reducerea timpului de expunere la soare, aplicarea corecta a cremelor de protecție la fiecare două ore, nu numai la plajă, ci pe toată perioada expunerii pielii la razele solare, evitarea solarului. De asemenea purtarea de îmbrăcăminte care să protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă de preferat in culori inchise și ochelari de soare cu filtru UV. Nou-născutii nu trebuie lăsati la soare. Cremele de protectie solară pot fi folosite începând de la vîrsta de 6 luni.
Controlul periodic al pielii este foarte important, examinează-ti pielea o dată pe lună si mergi cel putin o data pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate. Aceasta vizita trebuie sa includa o examinare cu dermatoscopul a tuturor alunitelor de pe piele. In functie de caz, medicul dermatolog va poate recomanda urmarirea anumitor leziuni la 6-12 luni sau chiar excizia lor chirurgicala.

11. Care sunt semnele cancerului de piele? Ce ar trebui să ne facă să ne programăm chiar astăzi la dematolog?

Melanomul poate sa apara direct in pielea sanatoasa sau prin transformarea unor leziuni melanocitare preexistente (alunite). Alunitele sunt de obicei inofensive, dar nu intotdeauna. De aceea este foarte importanat sa-ti cunosti foarte bine pielea si sa recunosti orice modificare care apare la nivelul alunitelor de pe pielea ta. Regula ABCDE (Asymmetry, Border, Color, Diameter, Evolving) ne permite sa depistam primele semne ale melanomului. Daca observi una sau mai multe modificari ale aspectului, marginilor, culorii, diametrului alunitelor tale, adreseaza-te imediat medicului dermatolog.
Anumite afectiuni ale pielii sunt considerate precursoare ale cancerului de piele. Ele se asociază uneori cu dezvoltarea în timp a unui carcinom spinocelular. Cele mai des întâlnite leziuni precanceroase sunt keratozele actinice (excrescențe aspre, de culoare maro-rosie, usor reliefate) si cheilita actinica (buze, in special cea inferioara, uscate, crapate, albicioase sau solzoase).

12. Cum ar trebui să ne alegem produsele de protectie solară? În functie de ingrediente, de factor de protectie, de brand?

O alegere buna tine cont de mai multi factori.
In alegerea produsului solar trebuie bineinteles sa tinem cont de factorul de protectie, iar alegerea acestuia depinde in principal de fototipul fiecaruia. Cu cat fototipul este mai mic cu atat indicele de protectie trebuie sa fie mai mare. Trebuie tinut cont si de intensitatea radiatiilor solare la care ne expunem.
De asemenea, trebuie adaptată forma galenică (cremă, emulsie, loțiune). Trebuie tinut cont de eventualele afectiuni dermatologice subiacente, si evitate produsele alergizante, iritante, ingredientele cu efecte secundare potentiale. Sunt de preferat produsele cu filtre minerale sau organo-minerale.

13. Sunt unele produse de protectie solară mai bune decât altele?

Da, sunt produse solare mai bune decat altele. Asa cum am mai spus, un produs solar bun trebuie in primul rand sa aiba un indice de protectie ridicat eficace asupra spectrului UV in ansamblu (atat UVB cat si UVA), sa aiba o cat mai buna fotostabilitate (sa isi pastreze eficienta chiar si in cazul unor expuneri prelungite la soare, cum se intampla la plaja) si rezistenta la apa si transpiratie excesiva, toate acestea in conditiile unor efecte secundare potentiale minime.

Dr Cecilia Enescu – Medic specialist dermatovenerologie, Clinica MEDAS Professional

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...